De opleiding aan de TU Delft was vrij algemeen en de wereld lag open. Multinationals, zoals Philips, of grote IT bedrijven behoorden tot de mogelijkheden. Mijn aandacht ging echter meer naar het verantwoord omgaan met energie en grondstoffen; het aspect energie besparingen kwam toen net om de hoek kijken. Uiteindelijk heb ik een uitdaging gevonden bij Verhoeven Raadgevende Ingenieurs, waar ik terecht kwam op de afdeling kwaliteitsbeheer met nog met twee afgestudeerden uit Eindhoven.
Ik ben begonnen met wat studie opdrachten en heb later bij projecten meegekeken, want ik zou verder aan de slag gaan in de vestiging Krimpen ad IJssel. Nieuwbouw projecten voor onder andere ABN Amro en het Ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen toen op mijn bureau. Ook gingen wij aan de slag met het ontwikkelen van bepaalde software voor doorreken-modellen, want dat was in die tijd nog niet echt veel voorhanden. Vanuit mijn opleiding lag mij dit ook zeker wel, want ook daar was ik al bezig met softwareontwikkeling. In die tijd volgde ik ook diverse praktische opleidingen in het vak zoals bijvoorbeeld TVVL Luchtbehandeling, HIT (hogere installatie techniek), Onderhoudsbewust Ontwerpen en dergelijke.
Ik draaide steeds meer met de lopende projecten voor toch wel grote partijen: de PTT en Schiphol. Verhoeven was een echt klassiek adviesbureau technische installatie, op alle aspecten van de installatietechniek, ontwerp en kwaliteitsborging in de uitvoering, maar ook onderhoud en exploitatie. Ik heb er 18 jaar met plezier gewerkt, later ook vanuit Rijswijk, maar vanwege allerlei fusies met andere bedrijven ben ik gaan kijken naar een nieuwe uitdaging.
De Blaay-Van den Bogaard kwam op mijn pad, via een gemeenschappelijk project en na een aantal intensieve gesprekken zijn we met elkaar in zee gegaan. Het belang lag daar wat meer op het goed bedienen van bestaande relaties en opdrachtgevers, dan op het besteden van zo min mogelijk uren aan een opdracht. Bij nieuwe opdrachtgevers ga je altijd op zoek naar hun directe belangen. In onze branche moet je elkaar kunnen vertrouwen, om een bestendige relatie te kunnen opbouwen. Mijn rol hierin is vaak de ontwikkeling van een prettig werk- en leefklimaat in nieuwbouw of renovatieprojecten. Duurzame en energiezuinige technieken zijn daaraan dienstbaar. Vaak opereer ik voor grote projecten samen met mijn collega-directeur, die het projectmanagement en commerciële traject voor zijn rekening neemt. Uiteraard doe ik zelf ook mijn eigen projecten, om zo ook energie te blijven steken in onze bestaande klanten. Bij tenders zien we gelukkig steeds meer dat advieskosten niet de enige kwaliteitscriteria zijn op basis waarvan ons bureau gekozen wordt. We hebben veel opdrachtgevers, die graag bereid zijn om positieve referenties te verstrekken.
Als ik kijk naar mijn verdeling tussen werk en privé is bij mij zeker ook voldoende vrije tijd belangrijk. Je moet gewoon kunnen afschakelen om ook weer energie te stoppen in je werk. Ik ben graag buiten: wandelen, golfen en fietsen. Even het hoofd leeg maken en met niks anders bezig zijn dan met de natuur. Familie en vrienden maken ook een belangrijk deel uit van mijn leven buiten het werk. Dat sociale aspect waar ik het al eerder over had, komt hierin dus ook duidelijk terug. Als ik kijk naar mijn toekomstvisie dan kan ik wel zeggen dat werken nog zoveel voldoening geeft, dat ik mijzelf echt niet snel zie stoppen met werken.