02-09-2024 | blog | Nieuwbouw, Renovatie, Elektrotechnische Installaties, Werktuigbouwkundige installaties

Na de zomervakantie weer aan het werk

a4afe3fe 3c44 4052 82ae d7973453f93e4

Een zomervakantie kan wonderen doen voor gezondheid en welzijn. Maar aan de andere kant zijn niet alle vakanties altijd herstellend en voor sommigen kan het een uitdaging zijn om weer aan het werk te gaan. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over weer aan het werk gaan na een vakantie.

 

Voor velen van ons betekent de zomer de langste vakantieperiode van het jaar. Op zijn best kan een lange zomervakantie een kans bieden om op te laden en uit te rusten, en om met nieuwe energie weer aan het werk te gaan, klaar om de rest van het jaar aan te pakken. Ons leven buiten het werk en onze individuele omstandigheden hebben ook invloed op hoe energiek we zijn als we na een vakantie weer aan het werk gaan.

 

Soms kan het terugkeren naar het werk een uitdaging zijn of ons een beetje stress bezorgen. Dit staat bekend als het ‘postvakantiesyndroom’. Typische symptomen zijn onder meer een gebrek aan focus en concentratieproblemen, gevoelens van ongemak en vermoeidheid. Deze factoren kunnen leiden tot verminderde werkprestaties en ineffectiviteit. Met andere woorden: er zijn verschillende tekenen van psychische of fysieke gezondheidsproblemen (presenteïsme). Stel je dit eens voor: de prestaties en mindset van werknemers zijn van invloed op de productiviteit. Hoe eerder presenteïsme en uitdagingen worden onderkend, hoe beter de werkgever en werknemer de noodzakelijke veranderingen kunnen doorvoeren om betere gewoonten op te bouwen en potentiële risico's te voorkomen.

 

Een gemakkelijkere start kan stress verlichten

Hoe ondersteunt u uw medewerkers op de juiste manier als ze na de zomervakantie weer aan het werk gaan? Hoe kun je ze helpen zich te concentreren op de komende herfst en de rest van het jaar? Een snelle start en meteen te veel druk zijn slechts een recept voor meer ongemak en stress. Het is van groot belang om werknemers een wat langzamere start te geven, hen de tijd te geven om in hun (hoogstwaarschijnlijk) enorme aantal e-mails te duiken en hen weer op hun gemak te laten werken. Als dit een algemeen aanvaarde praktijk is en iedereen weet dat het oké is om een ​​langzamere start te hebben, dan zal iedereen elkaar ook de tijd en ruimte geven die nodig is om zich weer te (her)oriënteren. Ook blijft de werkmotivatie eerder op een beter niveau als uw medewerkers tijdens hun eerste dagen niet meteen het gevoel hebben dat ze worden overspoeld met uitnodigingen voor vergaderingen en to-do-lijstjes. Het gebruik van flexibele werktijden en diverse manieren van werken is ook een goede manier om uw werknemers te helpen weer ontspannen aan het werk te gaan. Werken op afstand en op kantoor helpt om de balans te vinden en het herstel in de werkmodus te bevorderen.

 

Het is ook belangrijk om uw medewerkers te herinneren aan het belang van het nemen van pauzes en korte herstelmomenten gedurende de werkdag, of ze nu op kantoor of vanuit huis werken. Het is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat uw bedrijfscultuur daadwerkelijk voldoende pauzes toelaat, zelfs te midden van alle haast en hectiek. Het is bewezen dat zelfs een korte micropauze van een paar minuten ons herstel en energieniveau verbetert.

 

Het blijkt dat als je na je terugkeer je “over werkt” en je jezelf te veel pusht, de nieuwe energie die vrijkomt tijdens je vakantie snel op kan raken. In het ergste geval kan dit zijn tol eisen, wat leidt tot stresssymptomen, die zowel mentaal als fysiek gevolgen kunnen hebben. Wanneer je na een vakantie terugkeert naar de werkplek, kan het relevant zijn om nieuwe werkprocessen te introduceren om een ​​soft-start te creëren, wat op zijn beurt een positieve werkomgeving creëert. Hieronder vindt u voorbeelden van werkprocessen die nuttig kunnen zijn bij het invullen van het werkleven na een vakantie.

 

Het stellen van doelen biedt duidelijkheid en een gevoel van controle

Beheer van de werklast en werkdruk en het prioriteren van taken zijn altijd belangrijke onderwerpen, maar vooral na een lange vakantie. Deze moeten worden overwogen en besproken om ervoor te zorgen dat de belasting ook de rest van het jaar niet te hoog wordt. Tijdens de eerste weken na de zomervakantie is het goed om één-op-één gesprekken met medewerkers in te plannen. Het is een goed idee om deze gesprekken vrij snel te voeren nadat een medewerker weer aan het werk is, omdat je dan de kans krijgt om bij te praten, maar ook kunt beginnen met het plannen van de komende maanden en het eens kunt worden over de persoonlijke doelstellingen van de medewerker op het gebied van werk. Wanneer de doelen en prioriteiten duidelijk zijn, is de kans groter dat de werknemer een gevoel van controle over zijn eigen werk heeft, wat een cruciaal onderdeel is van het verminderen van werkstress en het wegwerken van mogelijke uitdagingen na de vakantie.

Als het hele team terug is van de zomervakantie, is het ook goed om een ​​teamplanningssessie te houden en afspraken te maken over teamdoelen. Voor velen van ons is het leukste van weer aan het werk gaan het zien van onze collega’s en het bijpraten. Als u samen als team iets doet, vergroot u uiteraard het gemeenschapsgevoel en het erbij horen, wat op zijn beurt het welzijn van de medewerkers zal vergroten.

 

Nieuwe routines kunnen de koude herfst opfleuren

Ook al is het belangrijk om terug te keren naar oude routines en het gewone leven; het kan ook goed zijn om de boel wat op te fleuren. U kunt een aantal nieuwe en andere praktijken overwegen die u kunt creëren of naar de werkplek kunt brengen om het welzijn van uw werknemers te verbeteren. Nieuwe plezierige routines en zelfs de kleinste veranderingen die het welzijn van werknemers ondersteunen, kunnen een grote positieve impact hebben op de werkomgeving. Het is ook belangrijk dat u uw werknemers aanmoedigt om hun vrije tijd gelijkmatig over het jaar te verdelen. Als er in de herfst, winter en lente ook nog een paar kortere vakantie breaks op de planning staan, kan dit  medewerkers helpen er beter mee om te gaan en nieuwe energie in hun werk te brengen. Het resultaat mag echter niet zijn dat werknemers van de ene vakantie naar de andere leven en tussendoor alleen maar overleven. Het belangrijkste doel is het vinden van een duurzame balans tussen werk en privéleven.

 

Als de terugkeer naar het werk na een vakantie goed is georganiseerd en het hele team weet dat ze de kans hebben om zich weer op hun gemak te voelen, bereidt u eigenlijk iedereen al voor op een efficiëntere en succesvollere rest van het jaar.

De DIA Groep hecht aan een goede balans tussen werk en privé leven. Op onze team pagina kunt u lezen waarom onze collega’s graag deel uitmaken van ons bedrijf.