16-09-2024 | blog | Smart Building, Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Renovatie, Nieuwbouw

Brandweerbaarheid en duurzaamheid in gebouwen: initiatieven en toekomstige richtingen

Brandweerbaarheid en duurzaamheid in gebouwen hebben een gemeenschappelijk doel: gebouwen veiliger en duurzamer maken. Het onderwerp bestrijkt een breed scala aan sub onderwerpen, waaronder duurzame brandbeveiligingsproducten en -systemen, duurzaam ontwerp en ontwikkeling van gebouwen, veerkrachtige gebouwen en ontwikkeling, en gemeenschappen. Het dekt ook brandrisico's die zijn geïntroduceerd door innovaties en technologieën als reactie op ecologische duurzaamheid en koolstofemissies.

Brandveiligheidsoverwegingen zijn een integraal onderdeel van het veerkrachtige en duurzame ontwerp en de installaties van gebouwen. Dit komt omdat een brand de algehele duurzaamheid van een gebouw kan beïnvloeden door (i) het vrijkomen van ingebedde koolstof en andere giftige gassen, (ii) het vervuilen van water en de bodem, (iii) het genereren van vast afval, en (iv) het verder beïnvloeden van het milieu als gevolg van wederopbouw. Brandpreventie, passieve en actieve brandbeveiligingsinstallaties, bouw- en brandvoorschriften, brandrisicoanalyse en onderzoek naar gevarenbeperking, en passende noodmaatregelen, maken deel uit van deze overwegingen bij het ontwerp van de brandveiligheid. De toepassing van kunstmatige intelligentie en informatietechnologie heeft ook het potentieel om de brandwerendheid en duurzaamheid van gebouwen verder te verbeteren. Deze applicatie kan zorgen voor een betere voorspelling en visualisatie van de risico’s en gevaren, en hun impact op mens en milieu. Regelgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu heeft ook invloed op de financiering, productie en transport van constructie- en brandproduct- en systeemassemblages die in de gebouwde omgeving worden gebruikt. Kosten die verband houden met de selectie en implementatie van duurzame oplossingen zijn een belangrijke factor die van invloed is op ontwerpbeslissingen en op de ontwikkeling en tijdigheid van de implementatie van wijzigingen in de regelgeving

Huidige initiatieven

Er wordt geschat dat in 2045 zes miljard mensen wereldwijd in steden zullen leven als gevolg van de snelle verstedelijking. Dit schept uitdagingen voor overheden die nieuwbouwactiviteiten ondersteunen, terwijl er grote zorgen bestaan ​​over landgebruik, behoud van het milieu en duurzaam beheer van hulpbronnen. Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn er in de gebouwde omgeving verschillende mondiale initiatieven gaande van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Verenigde Naties (VN) en de Wereldbank. Daarnaast publiceerde de World Business Council for Sustainable Development haar Visie 2050 om duurzaamheid en veerkracht in de gebouwde omgeving te bevorderen, en hoe bedrijven kunnen helpen dit doel te bereiken. De EU publiceerde de “Renovation Wave Strategy” en formuleerde zij de Europese Green Deal. Deze overeenkomst is gericht op het garanderen van een netto-nul uitstoot in 2050 en een economische groei die is losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen.

Groene gebouwontwerpen hebben impact op het milieu, de economie en de sociale duurzaamheid. Deze ontwerpen zijn echter niet noodzakelijkerwijs gericht op brandbestendigheid. Uit een recent onderzoek van de Fire Protection Research Foundation naar de Brandveiligheidsuitdagingen van groene gebouwen is gebleken dat brandveiligheidsoverwegingen relatief laat in het ontwerpproces komen. De adoptie van nieuwe groene kenmerken en/of technologieën zou tot onverwachte gevolgen kunnen leiden als de juiste brandveiligheidsoverwegingen niet in de vroege fase van het ontwerpproces werden geïmplementeerd. Er waren bijvoorbeeld verschillende grote brandincidenten in gebouwen met groene kenmerken en/of technologieën zoals brandbare isolatie, fotovoltaïsche panelen en lichtgewicht houtskeletbouw. De European Fire Safety Alliance, een onafhankelijke alliantie van brandweerprofessionals, publiceerde het “European Fire Safety Alliance”, rapport. Aan de vermindering van het brandrisico wordt veel belang gehecht, aangezien er in Europa jaarlijks meer dan 5.000 doden en een groot aantal overlevenden van brandwonden vallen. De Modern Building Alliance, een alliantie van handelsverenigingen en bedrijven die de kunststofindustrie in de bouwsector vertegenwoordigen, heeft een regelgevingskader voor kunststoftoepassingen voorgesteld om de brandveiligheid en duurzaamheid in gebouwen voor mensen in heel Europa te verbeteren. Ook is aandacht voor het voortdurend verbeteren van de ecologische voetafdruk en het profiel van vlam vertragende producten.

Toekomstige richtingen

Uit het rapport van de Fire Protection Research Foundation over de brandveiligheidsuitdagingen van groene gebouwen blijkt dat duurzaamheidsconcepten en beleidsmaatregelen vaak geen duidelijk verband hebben met brandveiligheid. Er is een sterke behoefte om het verband te leggen tussen bouwvoorschriften, beveiliging en milieu- en gezondheidsveiligheidsvoorschriften om te voldoen aan de ontwerpdoelstellingen met betrekking tot brandbestendigheid. Duurzame nieuwe bouwmaterialen of technologieën, waaronder schuimplasticisolatie, brandbare dak- en bekledingsmaterialen, fotovoltaïsche panelen en energieopslagsystemen met lithium-ion batterijen, kunnen een lagere brandprestatie hebben of nieuwe brandgevaren creëren. En brandbeveiligingssystemen of -producten kunnen een grote ecologische voetafdruk of gezondheidsrisico's met zich meebrengen of vereisen afnemende hulpbronnen zoals halonen, waterig filmvormend schuim, brandbestrijding op waterbasis, enz. Bovendien zijn de veerkracht en duurzaamheid van gemeenschapsbranden afhankelijk van sociaaleconomische factoren, opleiding en verfijning van regelgevingskaders, die verder onderzoek en ontwikkeling vereisen.

Call for Action

Een aantal aandachtsgebieden ten aanzien van brandveiligheid in gebouwen zijn:

Opname van groene bouwkenmerken in de rapportagesystemen voor brandincidenten;

Ontwikkeling van benodigde testmethoden om de brandprestaties van duurzame bouwmaterialen, componenten en systemen te beoordelen;

Bewustwording vergroten van de brandprestatie-overwegingen van groene bouwmaterialen, technologieën en/of kenmerken;

Ontwikkeling van robuuste brandrisico- en prestatiebeoordelingsmethoden en -instrumenten;

En ontwikkeling van betere holistische ontwerp- en prestatiebeoordelingsinstrumenten.

De DIA Groep heeft als onafhankelijk adviseur in duurzame oplossingen die de brandveiligheid bevorderen, nieuwbouw en renovatie projecten begeleid.  Integraal brandveiligheid advies waarbij de mens centraal staat.