15-07-2024 | blog | Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Renovatie

Cultureel Vastgoed-De rol van de installatie adviseur bij cultureel vastgoed

Eén van de uitdagingen voor de technische installaties in cultureel vastgoed is balans zien te vinden tussen het piekgebruik en het normale dagelijkse gebruik. Ook mag er in geen geval geluidshinder zijn van bijvoorbeeld ventilatiesystemen of lucht in CV leidingen tijdens theatervoorstellingen of pianorecitals.

Installaties in historische gebouwen

Er zijn steeds meer mogelijkheden om een monument of historisch gebouw een duurzame toekomst te geven, zonder dat dit ten koste gaat van de cultuurhistorische waarde of de uitstraling. Welke duurzame installatietechnieken geschikt zijn, verschilt per situatie. Belangrijk is een passend totaalconcept, waarin isolatie, comfort en installaties op elkaar zijn afgestemd. Een rol waarbij de onafhankelijk installatieadviseur met slimme, duurzame oplossingen kan komen.

Uitgangspunten bij monumenten of historische gebouwen

Wanneer u als eigenaar plannen heeft voor duurzame installatietechnieken, zijn onderstaande uitgangspunten van belang: de cultuurhistorische waarden van het gebouw mogen niet onevenredig aangetasten er mag op korte- en lange termijn geen schade aan het gebouw optreden.

Het belang van een duurzaam totaalplan

Behalve dat de techniek moet passen bij de uitstraling van het pand en geen onevenredige schade toebrengt aan de waardevolle materialen en constructies, is het ook belangrijk dat isolatie, comfort en installaties op elkaar zijn afgestemd. De mens, de eindgebruiker staat voorop! Isolatie is een goede eerste stap: een lager energieverbruik maakt duurzame installatietechnieken mogelijk. Duurzamere energiebronnen werken vaak met lagere temperaturen zoals vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren.  Ten aanzien van warm water kan opgemerkt worden dat wanneer er gekozen wordt voor een luchtwarmtepomp, niet alleen het afgiftesysteem moeten worden aangepast, maar ook de manier om het water te verwarmen.

Elektriciteit opwekken bij monumenten of historische gebouwen

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen of windenergie? Er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Ook wanneer dit op eigen dak of terrein niet kan, zijn er duurzame oplossingen. Zoals aansluiting bij een energiecoöperatie of gebruikmaken van groene energie.

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van duurzame elektriciteit:

1. Zonnepanelen op eigen dak of terrein

Zonnepanelen voor eigen gebruik zijn mogelijk als de panelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte en ze volledig zwart van kleur zijn. Is het niet mogelijk om de panelen uit het zicht te plaatsen? Denk dan aan zonnepanelen op eigen erf, zoals bij een landgoed. In sommige situaties zijn zonnepanelen ín het zicht ook mogelijk, mits het niet anders kan, er een zorgvuldig afgewogen ontwerp is opgesteld, de kleur is aangepast aan het dak, en de cultuurhistorische waarden niet worden verstoord.

2. Zonnepanelen op een ander dak

Is opwekking op eigen dak of terrein geen optie? Dan zijn er vaak mogelijkheden om via een energiecoöperatie gebruik te maken van elektriciteit die in de buurt wordt opgewekt.

3. Windturbines

In sommige specifieke gevallen is plaatsing van een mini-windturbine te overwegen. Uiteraard geldt hierbij dat er zorgvuldig gekeken moet worden naar de landschappelijke inpassing en of lokale regelgeving dit ook toestaat. Ook is dit in niet alle gevallen rendabel.

4. Duurzaam energiecontract

Elektriciteit duurzaam inkopen is een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een duurzamer klimaat. Let wel goed op hoe ‘groen’ de elektriciteit is. De 30 energie regio’s  in Nederland gaan ook zoveel mogelijk energie regionaal en duurzaam opwekken. De uitdaging is om op een zorgvuldige manier invulling te geven aan de energietransitie en het landschap.

De DIA Groep heeft met haar team van onafhankelijke experts veel ervaring in het toepassen van duurzame installatie technieken bij cultureel vastgoed en rijksmonumenten. Wij noemen hierbij een aantal projecten in Utrecht: de Stadsschouwburg in Utrecht, Villa Cerol en Begraafplaats Kovelswade. Ons team gaat graag het gesprek met u aan!

 

 

M33 afwegingskader RCE 6da2