15-01-2024 | blog | Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Smart Building, Verduurzamen, Nieuwbouw, Renovatie

Data en Gebouw Gebruik

Data en Gebouwgebruik2

Het werk in de installatiebranche wordt complexer door grote veranderingen in het werkveld. Door snelle ontwikkelingen in de digitalisering komt er steeds meer waardevolle, maar ook gevoelige data vrij. Het gaat om data die informatie geeft over het gebouwgebruik. Een gebouwbeheersysteem (GBS) implementeren is één. Alles halen uit de data die het systeem genereert, is veel moeilijker. En dat terwijl die gegevens vaak goud waard zijn. Als startpunt voor verdere besparingen of als graadmeter voor de wijze waarop gebouwgebonden installaties functioneren. Professioneel monitoren van systemen leidt tot een optimale werking van installaties en efficiënt preventief en correctief onderhoud. Uit installaties zoals die voor cv, koeling en luchtbehandeling komt een schat aan data. Data over temperatuur, over luchtvochtigheid, over storingen en over gebruiksduur. De hoeveelheid aan data zorgt ervoor dat door middel van data-analyse, o.a. storingen kunnen worden voorspeld en inzicht wordt verkregen in onderhoudsintervallen. Hierdoor krijgt men meer grip op het functioneren van de installaties.  

 

Door die kritische succesfactoren goed te analyseren, gaat gebouwautomatisering echt waarde toevoegen aan de bedrijfsvoering. Daarnaast levert de data uit de gebouwgebonden installaties ook kostenbesparingen op en kan de levensduur van de installaties beter gemonitord worden. Doel is de zekerheid dat het gebouw goed functioneert. Om zo het verblijfsklimaat voor de gebruikers te optimaliseren. Het resultaat is dat mensen met meer plezier in een gebouw verblijven of werken. En productiever zijn. Naast het creëren van “slimme gebouwen” wordt ook de ecologische voetafdruk verkleind door de inzet van data in het kader van een slim duurzaam installatieadvies.

 

Slimme gebouwen kunnen we eigenlijk zien als levende organismen die reageren op hun omgeving. Ze nemen beslissingen die invloed hebben op henzelf en anderen, en ze communiceren op verschillende manieren met apparaten en mensen. Om zo goed mogelijk te functioneren hebben ze wat hulp nodig, in de vorm van een centraal systeem dat een aantal functies van het slimme gebouw aan elkaar koppelt. Dat is mogelijk met een IoT-platform dat opereert in de cloud. Met een cloud oplossing kunnen beheerders van smart buildings real-time data over het gebruik van het gebouw verzamelen en analyseren.

 

In 2023 zagen we al dat slimme gebouwen steeds verder evolueren. Door systemen in de cloud met elkaar te laten communiceren kunnen gegevens verzameld en geanalyseerd worden. Dit levert waardevolle inzichten op over energieverbruik, veiligheid en gebruikscomfort, die kunnen worden ingezet om het gebouw optimaal in te richten. Het ontwerp van de gebouwen is duurzaam en volledig afgestemd op de toekomst.

 

De installatie adviseurs van de DIA Groep bieden  in hun integraal elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig  ontwerp diverse oplossingen aan die inspelen op de wensen van de opdrachtgever van nu: of het nu nieuwbouw of renovatie projecten betreft, de DIA Groep ontwerpt installatie oplossingen die klaar zijn voor datacommunicatie. Efficiënt, betrouwbaar en functioneel.