Bouwen doe je samen. Dat klinkt heel logisch, maar de praktijk wijst uit dat samen werken aan een bouwproject lang niet altijd betekent dat men ook goed samenwerkt. De ketenspelers hebben een wereld te winnen door beter met elkaar samen te werken. Hun gemeenschappelijke belang is een tevreden opdrachtgever. Dus is de uitdaging het realiseren van de hoogst mogelijke kwaliteit tegen een concurrerende prijs. Daarvoor dienen ontwerper, bouwer en toeleveranciers als een team te opereren, hun kennis en ervaring te bundelen en open te staan voor elkaars creativiteit. Zo ontstaat een efficiënter bouwproces, waarin afstemmingsproblemen minder voorkomen en faalkosten drastisch worden teruggedrongen.
De verregaande specialisatie in de bouw heeft ertoe geleid dat een bouwproject tot stand komt met vele partijen. Het betreft hier toeleveranciers aan de bouwplaats, de hoofdaannemer en vele nevenaannemers, specialistische adviseurs, ontwerpende partijen, verschillende overheden en natuurlijk de opdrachtgever en de gebruikers. Al deze partijen hebben een sterke onderlinge afhankelijkheid: als de één zijn werk niet goed doet, dan hebben anderen daar last van en komt het gewenste eindresultaat in gevaar. Samenwerking is het sleutelwoord in de keten van ontwerper, bouwer en toeleverancier.
Innovatieve contractvormen
De opkomst van innovatieve contractvormen vraagt om andere vormen van samenwerking. De Design & Construct contractvorm zorgt er soms voor dat de rollen worden omgedraaid. Waar eerst de architect, de constructeur, de installatieadviseur, de bouwfysisch adviseur en de opdrachtgever het ontwerp maakten, wordt nu de aannemer eerder ingeschakeld. De aannemer heeft in deze contractsituaties dus ook een ontwerpverantwoordelijkheid.
Partnering
Daarnaast is partnering in opkomst. Het kan hierbij zowel om projectpartnering gaan (samenwerking voor de duur van één project) als om lange termijn partnering (project overstijgend). Deze vormen van samenwerking zijn gebaseerd op vertrouwen en gelijkwaardigheid. Het principe van partnering is ontstaan vanuit de wens om prestaties te realiseren die met de traditionele aanpak niet of moeilijk realiseerbaar waren.
Integraal Ontwerpen
Integraal Ontwerpen is de samenwerking van de opdrachtgever met de diverse partijen uit de bouwkolom in de ontwerpfase van een bouwwerk. Deze aanpak heeft een grote toekomst, omdat die ervoor zorgt dat opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, installateurs en bouwers nauwer samenwerken. Daardoor sluiten bouwwerken beter aan op de wensen van de eindgebruiker. Wel vergt Integraal Ontwerpen een andere houding van de opdrachtgever tegenover het bouwproces: de focus op ‘laagste prijs’ moet plaatsmaken voor die op ‘beste prijs-kwaliteitverhouding’.
Ketenintegratie
Innovaties dringen maar langzaam door in de bouw. Om innovaties succesvoller te laten zijn, is verregaande ketenintegratie noodzakelijk. Ook de aandacht voor levensduurkosten vraagt om een andere manier van samenwerken.
Reduceren van de faalkosten
De faalkosten in de bouw zijn veel hoger dan in de industrie. Terwijl zij in de industrie op 1 à 2 procent van de omzet liggen, schommelen zij in de bouw rond de 10 procent.
Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar cultuurverandering in de bouw. Een belangrijke conclusie van al deze onderzoeken is dat het slagen van een bouwproject of ketenintegratie direct samenhangt met de samenwerking en communicatie tussen de partijen. Vraag het een willekeurige projectmanager, architect, adviseur, toeleverancier, directievoerder of opzichter: iedereen zal deze conclusie onderschrijven. De eerste vuistregel voor een goede samenwerking luidt: samenwerken gaat niet vanzelf, je moet het organiseren.
Een belangrijke voorwaarde voor het succes van de samenwerkingsafspraken is de naleving ervan. Zoals aangegeven, kan het in de dagelijkse praktijk een uitdaging om jezelf en ook anderen zich aan die afspraken te houden.
De installatieadviseur
Om projecten zo goed mogelijk te laten slagen, zijn er een aantal kritische succesfactoren. Ten eerste het inlevingsvermogen van de teamleden in de problematiek van het project en in elkaar. Zo is het belangrijk om steeds helder te hebben waarvoor het uiteindelijke gebouw gebruikt wordt, maar ook om elkaars vakgebied te respecteren en een open houding te hebben ten aanzien van nieuwe oplossingen. Als tweede de communicatie: wanneer de partijen een open blik hebben op de opgave, elkaars taal kunnen spreken en verstaan en, kortom, met elkaar in gesprek blijven, dan draagt dat heel veel bij aan een succesvolle samenwerking. Ook is het voor iedereen essentieel om de eigen standpunten bespreekbaar te kunnen maken en te blijven motiveren. Een derde belangrijk aspect is dat de opdrachtgever zijn taken in het project goed vervult: hij moet voldoende inzicht in het klantproces geven, de kaders maar ook de vrijheden voor de partijen bepalen en terugkoppeling geven tijdens de VO-fase. Ten slotte is actief participeren in het project een kritische succesfactor. Er kan winst op het gebied van tijd, kwaliteit en geld worden bereikt. Installatieadviseurs hebben ook een werklijn naar de architect: niet meevoelen met een architect is een grote valkuil. Als je begrijpt wat hem beweegt en wat hij belangrijk vindt, kun je daar vanuit je eigen vakgebied veel beter op inspelen.
De DIA Groep heeft als onafhankelijk adviseur op het gebied van installatietechniek exploitatietechniek en brandveiligheid veel ervaring in het deel uitmaken van projectteams. Bouw projecten in alle marktsegmenten van de vastgoedmarkt, nieuwbouw en renovatie. Ons team van onafhankelijke ingenieurs komt met duurzame, slimme oplossingen waarbij de eindgebruiker een cruciale rol speelt. De mens voorop – in het bedenken van de beste oplossing – in de samenwerking met alle partners tijdens het bouwproces - .