De afgelopen jaren is ESG ook een essentiële rol gaan spelen in de gebouwde omgeving, met een groeiende focus op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid bij de constructie, het ontwerp en de exploitatie van gebouwen en andere infrastructuur.
Wat is de gebouwde omgeving?
De gebouwde omgeving verwijst naar de vervaardigde structuren, infrastructuur en ruimtes die de fysieke omgeving vormen waar mensen wonen, werken en communiceren. Het omvat gebouwen, wegen, bruggen, openbare ruimtes en andere constructies die door menselijke activiteit zijn gebouwd of gewijzigd. De gebouwde omgeving heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van degenen die er gebruik van maken. Daarom is het een essentiële factor in duurzame ontwikkeling en milieubehoud. De gebouwde omgeving evolueert en verandert voortdurend. Verschillende factoren bepalen dit, waaronder technologische vooruitgang, economische en politieke omstandigheden, en sociale en culturele waarden.
De gebouwde omgeving richt zich steeds meer op ESG. Er zijn veel gebieden waarop de gebouwde omgeving een impact heeft die relevant is in ESG-discussies. Eén die veel aandacht trekt, zijn de emissies (zowel operationeel als fysiek) die afkomstig zijn van gebouwen.
Er wordt gefocust op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen door bouw en renovatie en op de operationele uitstoot tijdens de levensduur van een gebouw. Duurzame technische installaties en gedegen exploitatie advies maken hier een essentieel onderdeel van uit.
De ‘sociale’ pijler komt in de schijnwerpers nadat focus op het milieu deze jarenlang heeft overschaduwd. Ontwikkelaars, opdrachtnemers en adviseurs zoals onder meer de DIA Groep onderstrepen het besef van maatschappelijke waarde. Bovenaan de lijst staat het begrijpen, beïnvloeden en monitoren van de manier waarop onze gebouwen, ontwikkelingen en steden hun gemeenschappen en bredere (vaak mondiale) toeleveringsketens beïnvloeden. Er is veel aandacht besteed aan het milieu, met name aan de koolstofemissies en het risico op klimaatverandering.
Het is misschien gemakkelijker om kaders en normen te ontwikkelen rond zaken die meetbaar zijn (zoals de CO2-uitstoot), terwijl als we ons wenden tot de ‘S’, sociale waarde moeilijker consistent te meten is in verschillende situaties. Het ‘milieu’ loopt iets voor op de andere pijlers, maar ‘sociaal’ en ‘governance’ lopen snel de achterstand in.
Andere gemeenschappelijke aandachtsgebieden voor positieve resultaten zijn onder meer de manier waarop nieuwe projecten of herontwikkelingen het herstel van onze natuurlijke omgeving en biodiversiteit kunnen ondersteunen, de ontwikkeling van de circulaire economie (met de vermindering van de grondstoffenwinning en de daaruit voortvloeiende milieuschade) en de vermindering van de luchtkwaliteit kunnen stimuleren.
Milieu
In de gebouwde omgeving richten ESG-overwegingen zich vaak op de milieu-impact van gebouwen en andere infrastructuur. Dit omvat energie-efficiëntie, waterbesparing en het gebruik van duurzame materialen in de bouw. Eigenaren van gebouwen kunnen bijvoorbeeld proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen door energie-efficiënte technologieën en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken of door waterbesparende maatregelen te implementeren om hun waterverbruik te verminderen.
Sociaal
Ook sociale overwegingen zoals hierboven genoemd zijn een essentieel aspect van ESG in de gebouwde omgeving. Dit omvat zaken als het welzijn en de veiligheid van de gebruikers van het gebouw, de diversiteit en inclusiviteit van de werkplek en de impact van het gebouw op de omringende gemeenschap.
Eigenaren van gebouwen kunnen bijvoorbeeld proberen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren en gezonde werkomstandigheden voor werknemers te bevorderen of de impact van hun gebouw op de lokale gemeenschap te minimaliseren door geluids- en lichtvervuiling te verminderen.
Bestuur
Governance-overwegingen zijn ook van cruciaal belang bij ESG voor de gebouwde omgeving. Dit omvat transparantie, verantwoordelijkheid en verantwoorde besluitvorming bij het bouwen, ontwerpen en exploiteren van gebouwen en andere infrastructuur.
Eigenaren van gebouwen kunnen bijvoorbeeld proberen transparant te zijn over hun duurzaamheidspraktijken en de impact van hun faciliteiten op het milieu en de omringende gemeenschap, of om beslissingen te nemen die aansluiten bij hun waarden en doelen, zoals het verkleinen van hun ecologische voetafdruk of het bevorderen van duurzaamheid.
De relatie tussen ESG en de gebouwde omgeving is geworteld in de manier waarop we onze fysieke omgeving ontwerpen, bouwen en onderhouden. ESG is van vitaal belang voor de gebouwde omgeving omdat het een raamwerk biedt voor het evalueren en verbeteren van de duurzaamheid, de sociale impact en het bestuur van de fysieke omgeving.
Als gevolg hiervan kunnen bedrijven die actief zijn in de gebouwde omgeving ESG-maatstaven gebruiken om hun ecologische voetafdruk te monitoren en te verbeteren, de CO2-uitstoot van hun gebouwen en transportsystemen te verminderen, het welzijn van hun werknemers en gemeenschappen te verbeteren en transparantie en verantwoording te bevorderen.
Alle bedrijven, van ontwerpers tot aannemers tot leveranciers, die in de gebouwde omgeving werken, moeten ESG-principes en rapportage toepassen om de impact van hun activiteiten op het milieu en de samenleving te beheren en te verminderen. Door ESG-principes en rapportage te omarmen, kunnen bedrijven die in de gebouwde omgeving werken hun impact op het milieu en de samenleving verminderen, het welzijn van hun stakeholders verbeteren en hun reputatie en merk versterken.
ESG-overwegingen kunnen ook een concurrentievoordeel opleveren, waardoor verantwoordelijke investeerders en eindgebruikers worden aangetrokken die prioriteit geven aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Concluderend: ESG wordt steeds meer een essentiële overweging in de gebouwde omgeving, met een groeiende focus op duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en verantwoorde besluitvorming bij het bouwen, ontwerpen en exploiteren van gebouwen en andere infrastructuur. Door een holistische benadering van ESG te hanteren, kunnen gebouweigenaren en andere belanghebbenden in de gebouwde omgeving bijdragen aan een duurzamere en maatschappelijk verantwoorde toekomst.
Het expertteam van de DIA Groep is specialist in ESG-onderwerpen op het gebied van installatieadvies, exploitatieadvies en brandveiligheid. Energiegebruik en -efficiëntie, energiebronnen en hernieuwbare energiebronnen, zonne-energie, water (gebruik en hergebruik), gezondheid en welzijn, doel en waarden, en ESG aspecten duurzaam onderdeel laten zijn van het gebouw. Onafhankelijk advies-Eerst Denken, dan Doen!