Bij DIA Groep delen wij graag onze kennis, echter halen wij ook vaak product of project specifieke kennis op bij samenwerkingspartner en leveranciers. In het kader van gezamenlijk kennis delen hebben wij onze blog geopend voor gasten.
Dit keer heeft Jan Reedijk van de firma Spirair, gespecialiseerd in producten en oplossingen op het gebied van luchttechniek, de pen opgepakt voor ons gastblog.
Iedereen heeft te maken met het ventileren van de ruimten waarin we verblijven. Denk hierbij aan je auto, huis, werkplek, ziekenhuis, klaslokaal, openbare gebouwen en vervoer en vul maar in….We brengen elke dag veel tijd door in verschillende binnenruimtes. Alles bij elkaar gerekend al gauw 16 tot 18 uur per dag, en dat elke dag.
Hoe ventileer je?
Verse lucht naar binnen en gebruikte lucht naar buiten, dat noemen we ventileren van een ruimte. Doen we dit voldoende dan voorkomen we dat vervuilde stoffen zich ophopen.
Als we niet of onvoldoende ventileren verontreinigt de lucht; niet voor niets hebben we in de keuken een afzuigkap en wordt in wc’s en doucheruimtes altijd een afvoerventiel geplaatst. Deze zorgen dat de vervuilde lucht, waaronder ook fijnstof, worden afgevoerd.
Dat mensen zich zorgen maken over hun binnenmilieu, blijkt uit cijfers van de GGD: 65% van de milieugerelateerde klachten gaan over het binnenmilieu. Hiervan is 38% van de mensen bezorgd, 26% heeft problemen met ademhaling en 11% overige hinder. Veel gehoorde algemene klachten zijn moeheid, hoofdpijn, vocht in huis en tocht.
Om een ruimte te ventileren kunnen we kiezen om ramen en deuren wijd open te zetten of om een ventilatiesysteem te installeren. Als we het eerste doen, is na een poosje, nadat de ramen en deuren weer dicht zijn, de binnenlucht alweer verontreinigd. Ook halen we op deze wijze makkelijker vervuilde lucht van buiten naar binnen. Daarnaast is geluidsoverlast, zeker als je je wil concentreren of wil slapen, een groot nadeel. Met een goed ontworpen ventilatiesysteem voorkom je juist dat vervuilde buitenlucht en onaangename geluiden naar binnenkomen. Door de filters in het systeem wordt dag en nacht vervuilde binnenlucht afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Wat zorgt voor een betere en gezondere leefomgeving.
Ventilatieoplossingen voor elk gebouw
Over het algemeen is voor elk gebouw een ventilatieoplossing te ontwerpen. We letten dan op verschillende punten, waaronder het bouwjaar. Hoe nieuwer een gebouw, hoe beter er geïsoleerd is tijdens de bouw en meestal is er al een ventilatie- of een mechanischafzuigsysteem geïnstalleerd. Bij oudere panden is er vaker een natuurlijke ventilatie door naden en kieren. Ga je zo’n gebouw renoveren en isolatie bij aanbrengen dan maak je het gebouw dichter en verdwijnt de natuurlijke ventilatie. Je moet dan nadenken hoe je het gebouw weer laat ademen. Dat kan door op een ander wijze natuurlijke doorstroming toe te passen of door een warmteterugwin-unit te installeren. De daarbij behorende kanalen en roosters zorgen dan voor het transport van de verse lucht naar binnen en vervuilde lucht naar buiten.
Thermisch comfort
De mate waarin we tevreden zijn over het binnenklimaat noemen we het thermisch comfort. Volgens het RIVM hebben diverse externe factoren invloed op dat comfort en de versheid van het binnenklimaat. Je herkent vast de droge binnenlucht als het buiten koud is of de warmte die zomers er binnen niet uit te krijgen lijkt.
Het is dan ook van wezenlijk belang om goed na te denken hoe je je huis/ruimte ventileert en ook welk systeem het beste bij jouw situatie past. Wat voor de één koud aanvoelt kan een ander weer als aangenaam ervaren. Ook de functie van de te ventileren ruimte geeft richting aan hoe er gelucht moet worden. Iemand die veel loopt zal minder tocht ervaren dan iemand die het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt.
Een goed doordacht ventilatiesysteem is dus essentieel voor de energie-efficiëntie, levensduur en de kwaliteit van het binnenklimaat. En vooral dat laatste, de kwaliteit, heeft direct invloed op hoe je je voelt. Laat je dus goed voorlichten zodat er binnen bij jou het juiste klimaat heerst, waar jij je comfortabel bij voelt!