In de serie gastblog is het deze keer de beurt aan Jan Bart van der Plas van KBM Onderhoud. Als onderdeel van het familiebedrijf KBM Groep (ontwikkeling, bouw en onderhoud) voert deze Katwijkse onderneming voor een groot aantal woningcorporaties mutatie- & dagelijks onderhoud uit alsmede planmatig onderhoud & verduurzaming.
Verduurzaming is bij DIA Groep ook iets dat vaak bij de werkzaamheden hoort, in deze gastblog wordt de verduurzaming echter door de ogen van de aannemer beschreven. Interessant om dit eens vanaf de “andere kant” van de tafel te bekijken.
Bij KBM Onderhoud hebben wij al verschillende grote verduurzamings-projecten op onze naam staan. Op dit moment zijn wij bezig met de verduurzaming van 12 woningen in Katwijk-ZH als onderdeel van een project van 90 woningen. De 2e fase van 78 woningen wordt ondertussen ook opgestart.
KBM Onderhoud is onderdeel van het bouwteam met woningcorporatie Dunavie. Vanuit het verduurzaamheidsprogramma “Dunergie”, dat staat voor Dunavie+duurzaamheid+energie, worden ruim 3.000 woningen duurzamer gemaakt. Voor dit programma zijn drie aannemers geselecteerd op basis van knowhow en expertise op het gebied van verduurzaming, onderhoud & renovatie alsmede het werken in bewoonde staat.
Op basis van de randvoorwaarden uit het programma maakt KBM Onderhoud een plan van aanpak, hierin wordt de gehele wensenlijst van de opdrachtgever vertaald. Hierdoor wordt van ons veel input gevraagd, niet alleen om het beoogde resultaat te behalen maar ook om te kijken naar de financiële haalbaarheid van het gehele project. Bij KBM Onderhoud vinden wij het een uitdaging om de verduurzaming doelstelling binnen het budget te realiseren, af en toe komen we binnen budget zelfs boven de afgesproken doelstelling uit.
Per complex van Dunavie zijn de maatregelen uit “Dunergie” verschillend. Regelmatig terugkomende oplossingen zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en/of vloerisolatie. Wat verder in het programma voorkomt is het vervangen van enkel glas voor dubbelglas en het verbeteren van de kierdichtheid. Bij KBM Onderhoud kijken we niet alleen naar de bouwkundige oplossingen, zo worden ook gaskachels, moederhaarden en Cv-ketels vervangen voor hoog rendement Cv-ketels. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het verbeteren van de ventilatie en worden er ook bij diverse complexen zonnepanelen geplaatst.
Gemiddeld komt ieder “Dunergie-complex“ uit op energielabel B. Vanuit de werkomschrijving behorende bij het complex laten wij de oplossingen toetsen door een extern bureau. Hierbij wordt vooral gekeken naar het bouwjaar en het type van de woningen, het soort glas dat is toegepast en naar de overige bouwkundige gegevens. Ook worden hier de installatietechnische componenten zoals het soort verwarming, de warmwatervoorziening en het ventilatiesysteem opgenomen en getoetst.
Zijn alle maatregelen getoetst conform “Dunergie” gaan we starten met de uitvoering, hier gaan wij in overleg met de bewoners verschillende opnames doen. Vooraf lichten wij de bewoners goed in over wat er staat te gebeuren en ook vooral wanneer dit staat te gebeuren. Het plan van aanpak presenteren wij naar de bewoners in een speciaal opgezette “bewonersbrochure”. Want wat vaak vergeten wordt is het sociale aspect, dit is ontzettend belangrijk om een project te doen slagen!
Voor het verduurzamen van de 12 woningen in Katwijk-ZH heeft KBM Onderhoud conform het programma “Dunergie” de werkzaamheden laten toetsen en uitvoeren. Uit het programma kwam naar voren dat het isoleren van het dak nodig zou zijn om de doelstelling te behalen. Voor dit project is gekozen voor het compleet vervangen van het totale dak, hierbij zijn ook de goten en hemelwaterafvoeren verwijderd. Het oude dak dat bestond uit houtwolcement en meer-laags dakbedekking is in zijn geheel verwijderd. Daarvoor teruggekomen zijn geïsoleerde stalen sandwichpanelen die gelijk fungeren als afwerking voor zowel binnen als buiten.
De verweerde uitgetimmerde punten op de kopgevel zijn verwijderd. Hiervoor is nieuw rekwerk aangebracht dat geïsoleerd is en bekleed met aluminium zetwerk in de gewenste kleur. Uiteindelijk zijn de goten en hemelwaterafvoeren terug aangebracht in dezelfde kleur als het aluminium zetwerk. Deze goten zijn bevestigd op een met aluminium bekleed boeideel.
KBM Onderhoud werkt hierin samen met vaste partners en heeft veel parate kennis binnen de eigen onderneming. Elk verduurzaamheidsproject vraagt zijn eigen aanpak, het is allemaal maatwerk waarbij de bouwkundige en installatietechnische aanpassingen zorgvuldig op elkaar afgestemd moeten worden.
Benieuwd naar de mogelijke verduurzaming op bouwkundig gebied? Neem een kijkje op de website van KBM of stuur Jan Bart van der Plas een mail, hij beantwoordt graag eventuele vragen!