01-10-2024 | blog | Nieuwbouw, Renovatie, Elektrotechnische Installaties, Werktuigbouwkundige installaties

Het grote geheel: Gebouwen – een belangrijke bepalende factor voor de Gezondheid

Gebouwen: ze geven dagelijks vorm aan onze gezondheid en ons welzijn, ongeacht of we het hebben over huizen, scholen, werkplekken, gezondheidszorginstellingen, universiteiten, winkelcentra of gebouwen die voor religieuze of recreatieve doeleinden worden gebruikt. Omdat we het grootste deel van onze tijd (ongeveer 20 uur per dag) binnen doorbrengen, zijn de gebouwen om ons heen, zowel residentieel als niet-residentieel, een cruciale maar vaak over het hoofd geziene gezondheidsdeterminant. De gebouwde omgeving heeft invloed op onze gezondheid door een verscheidenheid aan factoren, waaronder onvoldoende ventilatie, slechte luchtkwaliteit binnen, chemische verontreinigingen uit bronnen binnen of buiten, waardoor we het te koud of te warm hebben, verkeerslawaai of slechte verlichting.

Ongezonde gebouwen resulteren zelfs in een duidelijke medische aandoening, bekend als het Sick Building Syndroom (SBS). Omdat één op de zes Europeanen in gebouwen of woningen verblijven waar ze ziek van worden, zijn ongezonde gebouwen een wijdverbreid probleem dat politieke en publieke aandacht behoeft. Naast deze directe gevolgen voor de gezondheid is er ook een milieuperspectief. Gebouwen zijn een belangrijke sector die aangepakt moet worden als we de gezondheid willen beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, aangezien gebouwen verantwoordelijk zijn voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de EU en 40% van de totale energie in het energie verbruik in de EU. De bouwsector is terecht geïdentificeerd als één van de belangrijkste sectoren die transformatie nodig hebben om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te verwezenlijken, evenals het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde ruim onder de twee graden te houden. De installatiebranche levert een belangrijke bijdrage aan het optimaliseren van het welzijn en daarmee de gezondheid van gebruikers van gebouwen. Slimme, duurzame installaties die de mens centraal stellen en een steentje bijdragen aan het vraagstuk van de energie transitie.

De verbetering van bestaande en nieuwe gebouwen is dus een prioriteit bij het aanpakken van de klimaatverandering, maar ook een factor voor de volksgezondheid dat respectieve sociale en gelijkheidsprioriteiten vereist en dat daarom van vitaal belang zou moeten zijn onder beleidsmakers, de industrie en de volksgezondheidsgemeenschap.

Het wetenschappelijke bewijsmateriaal over de vele verbanden tussen gebouwen en gezondheid is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen en omvat een breed scala aan risico's voor de gezondheid, van gebreken in de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen tot verontreinigingen die door sommige bouwmaterialen worden geproduceerd, en vluchtige organische stoffen ( VOC) en schimmels, maar ook het gebruik van industriële chemicaliën, om er maar een paar te noemen.

 

Renovatie van gebouwen: kans op een win-winsituatie voor gezondheid en klimaat

Hoewel de gevolgen voor de gezondheid en het klimaat van gebouw gerelateerde factoren niet alleen aanzienlijk zijn, maar ook vaak complex, zijn de oplossingen eenvoudig en kunnen beide problemen tegelijkertijd worden aangepakt. Het verhogen van het aantal renovaties van gebouwen is zo'n oplossing die vooral energie-inefficiënte van gebouwen aanpakt en die tot doel heeft de energiebehoeften te verminderen door onder andere de isolatie van gebouwen te verbeteren. Dit verlaagt niet alleen de energierekening voor de gebruikers van gebouwen, maar is ook een absolute must als de EU haar klimaatdoelstellingen wil halen. Bovendien hebben renovaties en renovaties van gebouwen het potentieel om de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen aanzienlijk te verbeteren, als ze op een gezondheidsbewuste manier worden uitgevoerd:

• Renovatie van bijvoorbeeld woningen in het lagere segment, waarbij gebruik wordt gemaakt van “groene” en gezonde principes, resulteert in significante verbeteringen in de algehele gezondheid en bijvoorbeeld ook astma en niet-astma ademhalingsproblemen bij volwassenen en kinderen.

• Verbetering van de isolatie van bestaande gebouwen heeft geleid tot een droger en warmer binnenklimaat, een betere gezondheid, minder bezoeken aan de huisarts en minder ziekenhuisopnames voor luchtwegaandoeningen; ze verminderen ook astma, hooikoorts, koorts, sinusitis en hypertensie.

• In combinatie met verbeteringen zoals maatregelen die efficiënter en natuurlijker licht bevorderen, kunnen ook de geestelijke gezondheid en de productiviteit van de mens profiteren.

 • Het verbeteren van de warmte- en energie-efficiëntie van het gebouw komt de levenskwaliteit van de gebruikers ten goede, immers de mens vindt het prettig om in een gebouw of woning te zijn waar een gevoel van welbevinden wordt ervaren.

Het renoveren van bestaande gebouwen en het ervoor zorgen dat nieuwe gebouwen op een klimaatvriendelijke en gezondheid bevorderende manier worden gebouwd, zou dus niet alleen de energierekeningen en daarmee de energiearmoede kunnen verlagen en de CO2-uitstoot kunnen terugdringen, maar heeft ook het potentieel om de fysieke en mentale gezondheid van mensen te verbeteren door middel van gezondere binnen omstandigheden.

De ingenieurs van de DIA Groep zijn experts om onafhankelijk duurzaam advies te geven bij renovatie en nieuwbouw projecten op het gebied van installatieadvies. Slimme, energiezuinige en comfortabele gebouwen en woningen. Het kan, altijd!

9 foundations of a healthy building3