Verduurzamen is als bedrijf niet alleen financieel aantrekkelijk, maar sinds kort ook bittere noodzaak. Bedrijfspanden zijn wettelijk verplicht om actief werk te maken van energiebesparende maatregelen. Isolatie is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om energie te besparen.
Maar voordat je je halsoverkop stort op het isoleren van je bedrijfspand, is er veel om rekening mee te houden: de verschillende mogelijkheden, valkuilen en andere belangrijke aandachtspunten, zoals subsidies en deskundig advies.
Al deze thema’s komen hier aan bod, zodat je straks precies weet wat er nodig is om waarde te halen uit jouw bedrijfspand. Dus laat jouw bedrijf niet in de kou staan en maak werk van effectieve isolatie.
Isolatie voor bedrijven: financieel aantrekkelijk én wettelijk verplicht
Om het energieverbruik en de klimaatuitstoot van bedrijven tegen te gaan heeft de overheid nieuwe regelgeving voor bedrijven in het leven geroepen. Deze moeten erop toezien dat bedrijven niet te veel verbruiken en actief werk maken van de verduurzaming van het bedrijfspand.
Twee verplichtingen hebben op veel bedrijven en instellingen invloed, mogelijk ook op die van jou:
- De energiebesparingsplicht
- Energielabel C als richtlijn voor kantoren
Voor beide verplichtingen is isoleren een geschikte oplossing om als bedrijf op korte termijn rendement te behalen en aan de eisen van de overheid te voldoen.
De energiebesparingsplicht
Volgens de energiebesparingsplicht moeten bedrijven en instellingen alle energiebesparende maatregelen nemen die zich in maximaal 5 jaar terugverdienen. Dit geldt voor gebouwen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas.
In het verlengde van deze verplichting geldt een informatieplicht, waardoor je eens in de 4 jaar de overheid moet informeren over genomen maatregelen. Meer details en uitzonderingssituaties vind je op de website van de RVO.
Energielabel C voor kantoren
Sinds 1 januari 2023 moeten kantoren over energielabel C of hoger beschikken. Een kantoorgebouw dat hier niet aan voldoet, mag volgens deze regel niet langer als kantoor worden gebruikt. Op de site van de RVO vind je meer informatie over uitzonderingen, geschikte maatregelen en een tussenstand van bedrijven die wel en niet voldoen.
Overheidssubsidies voor verduurzaming bedrijven
Vanuit de overheid zijn er verschillende subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Bekijk voor welke subsidies je met jouw bedrijf in aanmerking komt via de Subsidie- en financieringswijzer van de RVO.
Welke voordelen biedt het laten isoleren van je bedrijfspand?
Het isoleren van je bedrijfspand is niet alleen wettelijk verplicht, het biedt natuurlijk ook vele voordelen voor jouw bedrijf. Zowel jouw organisatie, personeel en het milieu profiteren ervan.
- Energiebesparing: minder energieverbruik betekent lagere energierekeningen.
- Comfortabel binnenklimaat: een goed geïsoleerd pand houdt de warmte beter vast in de winter en blijft koeler in de zomer.
- Duurzaamheid: een verminderde CO2-uitstoot is goed voor het milieu en goed voor het imago van jouw bedrijf.
- Waardestijging pand: een hoger energielabel is zeer gunstig voor de waarde van het pand.
- Geluidsisolatie: minder geluidsoverlast van buitenaf draagt bij aan het comfort en de concentratie van werknemers en bezoekers.
- Mogelijke subsidies: de kans is groot dat je in aanmerking komt voor subsidies voor isolerende maatregelen.
De verschillende isolatiemogelijkheden
Je kunt jouw bedrijfspand op een groot aantal manieren laten isoleren. Wij raden aan om alle mogelijkheden tot isolatie te benutten, in de verschillende delen van het pand. Daarbij is het essentieel om goed het gebouw te onderzoeken om de beste isolatie oplossingen en eventuele beperkingen te ontdekken.
Op die manier haal je de meeste waarde uit deze vorm van verduurzaming en minimaliseer je het verlies van warmte en het verbruik van energie aan verwarming.
Spouwmuurisolatie
Voor bedrijfspanden die tussen 1930 en 1980 zijn gebouwd, kan spouwmuurisolatie interessant zijn. Hierbij wordt de ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw gevuld met isolerend materiaal. Deze vorm van isolatie zorgt voor een drastische verlaging van de stookkosten en CO2-uitstoot en een vermindering van het warmteverlies. Het kan al binnen één dag worden geïnstalleerd, met minimale overlast. Daarnaast helpt spouwmuurisolatie bij het voorkomen van vochtproblemen binnen het pand.
Dakisolatie
Dakisolatie wordt direct onder het dak aangebracht, waardoor je warmteverlies via het dak tegengaat. Via een niet-geïsoleerd dak gaat tot wel 30% van de warmte in een gebouw verloren. Het dak isoleren verhoogt dus het comfort, zowel in de winter als in de zomer. Bovendien vermindert het geluidsoverlast van buitenaf.
Vloerisolatie
Om de vloer te isoleren wordt isolatiemateriaal onder de vloer aangebracht in de kruipruimte of kelder van het bedrijfspand. Dit zorgt voor een comfortabele, warmere vloer die de kans op vocht en schimmelvorming sterk reduceert. Vloerisolatie kan jouw bedrijf energiebesparingen van 5 tot 10% opleveren.
Raamisolatie
Als je veel enkel glas of ouder dubbel glas hebt, biedt het veel voordelen om dat te laten vervangen voor modernere varianten zoals dubbelglas, HR++ glas of triple glas (HR+++). Hiermee verhoog je het algemene comfort binnen, verminder je het warmteverlies aanzienlijk en bevorder je de akoestiek, doordat geluid van buitenaf beter wordt gedempt. Ook is er minder condensvorming aan de binnenzijde van het raam, wat de kans op schimmel en houtrot flink reduceert.
De grootste valkuilen en uitdagingen van isolatie voor bedrijven
Zoals bij alle energiebesparende maatregelen en installaties is er veel om rekening mee te houden, wil je het maximale eruit halen. Zorg dat je de volgende valkuilen en uitdagingen meeneemt in jouw planning en kostenraming:
- Initiële investeringskosten: optimale isolatie betekent een aanzienlijke eenmalige investering, maar het betaalt zich jarenlang terug.
- Kies de juiste materialen: niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke toepassing. Onderzoek dus eerst de behoeften en beperkingen van het pand voor je materiaal inkoopt.
- Overlast: sommige isolatiewerkzaamheden kunnen overlast veroorzaken en invloed hebben op de bedrijfsactiviteiten.
- Technische complicaties: tijdens het isolatieproces kunnen onvoorziene problemen opduiken, zoals vocht of structurele kwesties. Dit brengt mogelijk vertraging van het werk en hogere kosten met zich mee. Daarom is goed onderzoek en advies vooraf essentieel.
- Zorg voor goede ventilatie: wanneer het gebouw beter is geïsoleerd, is het nog belangrijker dat er voldoende geventileerd wordt voor behoud van de luchtkwaliteit. Daarom is vaak een nieuw of verbeterd mechanisch ventilatiesysteem vereist.
Tips voor een succesvolle en zorgenvrije installatie
Wil je verzekerd zijn van een optimale werking van de isolatiemaatregelen en wil je je geen zorgen hoeven maken over onverwachte kosten of problemen? Neem dan de volgende tips ter harte:
- Deskundig advies: werk samen met ervaren adviseurs om de juiste isolatieoplossingen voor het specifieke pand te kiezen.
- Controleer op subsidies: onderzoek of er lokale of nationale subsidies beschikbaar zijn die kunnen helpen bij het dekken van de kosten. Dit kan eenvoudig via de site van de RVO.
- Plan vooruit: als er grote werkzaamheden nodig zijn, is het handig om deze tijdens rustigere bedrijfsperiodes in te plannen om de overlast te minimaliseren.
- Onderhoud: na de installatie is het belangrijk om het gebouw regelmatig te laten inspecteren en onderhouden door professionals, vooral met betrekking tot ventilatie en vochtigheidsniveaus.
Laat jouw bedrijf niet in de kou staan: win deskundig advies in over isolatie
Met alles wat er bij isoleren voor bedrijven komt kijken, is het cruciaal om weldoordacht te werk te gaan. Daarbij is het verstandig om je te laten adviseren door een expert op het gebied van installaties.
De DIA Groep staat je graag bij met advies op maat over isolatie. Of je nu op grote schaal wilt isoleren, vragen hebt over het onderhoud of graag een second opinion wilt, onze experts kunnen je helpen. Zo hebben wij opdrachtgevers als het Leidsche Rijn College en Postillion Hotels al geholpen met onder meer isolatie oplossingen.
Wil jij dat ook voor jouw bedrijf of instelling? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Bel direct of laat hieronder jouw bericht achter.