14-03-2019 | blog | Verduurzamen

Labelverbetering? De kansen liggen voor het oprapen.

Het is vandaag 13 maart 2019 en ik zit in de trein onderweg naar de ISH in Frankfurt. Ik reis eerste klas en ben lekker aan het werk. Er heerst een enorme rust, iedereen is vanaf 7 uur aan het knallen met werken. De 3,5 uur die ik in de trein doorbreng zijn voor mij en de mensen om mij heen super productieve tijd. Totale focus, matig internet, ethiek om niet te bellen, niemand aan je bureau, uitgerust op je afspraak en ja geloof het of niet: zelfs goedkoper dan met de auto. Op LinkedIn, waar ik dit ook op heb vermeld, blijkt dat veel mensen nog in de veronderstelling zijn dat reizen met de trein duur is.

 

Zo werkt dat ook in de transitie van duurzaam bouwen en gezond binnenklimaat. Er wordt gezegd dat het duur is, er  moet meer geïnvesteerd worden maar dat levert niets op. Dit is het oude denken en zeker niet waar. Verduurzaming is zelfs een verdienmodel.

Wat zou het opleveren als jij tevreden huurders hebt? Bijna geen verloop, want de huurders draaien met rendement omdat ze in een gezond gebouw werken. Gezonde werkplekken hebben immers een laag ziekteverzuim tot gevolg. Hoeveel mensen in jouw organisatie hebben last van hooikoorts op het werk? Dit is niet nodig. Zouden die mensen beter en meer werk kunnen uitvoeren als ze er op kantoor geen last van hebben? Hier zijn onderzoeken naar gedaan en ja, dat is inderdaad het geval.


Hoofdpijn of het zich versuft voelen op de werkplek zijn ook veel gehoorde klachten, die eenvoudig te verhelpen zijn.

 

We vergeten daarnaast vaak een belangrijk punt, te weten geluid. We kennen allemaal de mensen die zeggen “als ik mij moet concentreren dan ga ik een dag thuis werken”. Concentratie is slechts beperkt aanwezig op kantoor, zeker in kantoortuinen. Als ik bedrijven bezoek is het vrij schokkend om werknemers te horen zeggen dat ze thuis echt veel meer werk kunnen verzetten dan op kantoor. Wat zou het betekenen als we dit de hele werkweek kunnen bewerkstelligen? Maar dan wel op kantoor.

 

Waar ik mee begon is dat veel mensen niet weten wat er allemaal mogelijk is, en waar de kansen liggen. We moeten breder kijken naar vraagstukken dan we gewend zijn, dan zijn er kansen die voor het oprapen liggen. Kansen die we eerst niet zagen maar zeker wel al aanwezig waren..

 

We hebben inmiddels voor meerdere panden een labelverbetering onderzocht. Wat zijn de kansen, hoeveel kost het en wat levert het op? Dit hebben we inzichtelijk gemaakt met een levensduur kosten berekening, waarin investerings- en exploitatiekosten meegenomen zijn. Bij verduurzamen van vastgoed blijkt dat de investering daalt als je deze afzet tegen één op één vervanging.

 

Bij een goede en duurzame meerjaren onderhoudsplanning kan eenvoudig geld verdiend worden, met beter comfort voor de gebruikers en lagere exploitatiekosten tot gevolg. Een Win-Win situatie!

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het onderzoek en de resultaten hiervan? Dan is het zeker de moeite waard om onze WhitePaper te downloaden!

 

Wil je ook verduurzamen, of wil je een label verbetering, EED rapportage, energierapport (activiteitenbesluit) of onafhankelijk advies neem dan contact met ons op.