Hoe meer tijd we binnen doorbrengen, des te belangrijker het is om goed te ventileren. Dit geldt niet alleen voor woningen, maar zeker ook voor bedrijfsgebouwen. Bedrijven zijn immers gebaat bij een gezond binnenklimaat, waar medewerkers zich comfortabel voelen en productief kunnen zijn.
Mechanische ventilatie is de meest efficiënte manier om als bedrijf voor schone lucht te zorgen. Maar in de praktijk is het geen uitgemaakte zaak dat het naar behoren werkt. Het is van belang dat het systeem goed is ontworpen en vakkundig geïnstalleerd. Bovendien moet het regelmatig worden onderhouden.
In dit artikel vertellen we hoe je als bedrijf zorgt voor een goed werkende en efficiënte mechanische ventilatie. Ook lees je welke voordelen er zitten aan regelmatig onderhoud.
Voor ieder bedrijf en ieder gebouw gelden andere eisen en wensen. Neem daarom contact met ons op als je liever advies op maat wilt over de installatie of exploitatie van een ventilatiesysteem.
Vraag nu direct advies op maat aan
Hoe werkt mechanische ventilatie?
Ventilatie in een pand draait om de afvoer van vervuilde lucht en aanvoer van schone lucht van buiten. Met mechanische ventilatie wordt verse gefilterde lucht toegevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Hoe dit in de praktijk verloopt, verschilt per ventilatiesysteem.
Er zijn 4 verschillende ventilatiesystemen:
- Systeem A (natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer): bij natuurlijke ventilatie verloopt zowel de toevoer als afvoer op natuurlijke wijze, via bijvoorbeeld roosters en daarvoor bestemde kieren in muren en daken. Dit is een stuk minder efficiënt dan mechanische ventilatiesystemen en komt daarom ook bijna niet meer voor in Nederland.
- Systeem B (mechanische toevoer en natuurlijke afvoer): dit systeem blaast via een mechanische ventilator schone lucht naar binnen en voert lucht op natuurlijke wijze af, vaak via roosters bij ramen of muren. Je komt dit in veel gebouwen nog tegen en het zuivert goed, maar een belangrijk nadeel is de koude lucht die van de roosters af kan komen. Als gevolg sluiten mensen die vaak, waardoor het systeem niet meer werkt.
- Systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer): bij dit systeem komt schone lucht binnen door ventilatieroosters of ramen en voeren ventilatoren de vervuilde lucht af. De mechanische afvoer wordt hierbij geplaatst in natte ruimtes. In tegenstelling tot systeem B wordt de toegevoerde lucht niet eerst gefilterd.
- Systeem D (balansventilatie met warmteterugwinning): bij dit type ventilatie is zowel de afvoer als toevoer van lucht mechanisch aangedreven. Dankzij warmteterugwinning (wtw) wordt de schone lucht van buiten eerst verwarmd met warmte uit de afgevoerde lucht. Hiermee is het een zuinige en comfortabele ventilatieoplossing en daardoor zeer aantrekkelijk voor woningeigenaren en bedrijven om tegen lagere energiekosten het pand te verwarmen. Een nadeel zijn de hogere aanschafkosten en de grotere onderhoudseisen.
Het hart van een ventilatiesysteem: ventilatieboxen en luchtbehandelingskasten
Aan de basis van een mechanisch ventilatiesysteem staat bijna altijd een ventilatiebox of luchtbehandelingskast.
Als we specifiek naar bedrijven kijken, zien we dat deze eigenlijk altijd één of meer luchtbehandelingskasten gebruiken. Dit heeft ermee te maken dat bijvoorbeeld kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken veel groter zijn dan woningen en daardoor meerdere van zulke units nodig hebben.
Luchtbehandelingskasten zijn niet alleen belangrijk voor de luchtstroom in het gebouw, maar ze kunnen ook de temperatuur en luchtvochtigheid regelen. Vaak worden ze op het dak geplaatst, vanwege hun omvang, de geluidsoverlast, de directe toegang tot buitenlucht en eenvoudiger installatie en onderhoud.
Waarom je als bedrijf niet zonder goede mechanische ventilatie kan
Er wordt niet altijd bij stilgestaan, maar schone binnenlucht is van onschatbare waarde. Zonder goede ventilatie krijg je dat niet voor elkaar. Natuurlijke ventilatie kan hierbij helpen, maar is vaak niet efficiënt genoeg en bovendien is dat voor grotere bedrijfspanden niet toereikend. Daarom is een met zorg ontworpen en geïnstalleerd mechanisch ventilatiesysteem de beste oplossing voor bedrijven.
Goede mechanische ventilatie heeft op verschillende gebieden een positief effect:
-
Gezond binnenklimaat door een vermindering van CO2, vuil, allergenen en ziektekiemen
-
Meer comfort en hogere productiviteit, vanwege een betere temperatuurregeling en prettige luchtvochtigheid
-
Het energieverbruik is lager doordat schone lucht efficiënt wordt toegevoerd, zeker met WTW
-
Je voldoet aan de regelgeving voor bedrijven op het gebied van ventilatie
-
Gevoelige apparatuur en materialen raken minder snel vuil, vochtig of oververhit
Het belang van een goed ontworpen en geïnstalleerd ventilatiesysteem
Hoe groter en complexer een gebouw is, hoe groter de noodzaak is voor mechanische ventilatie op maat. Er is namelijk geen one-size-fits-all oplossing voor bedrijven.
Je moet bij het ontwerpen van ventilatiesystemen met veel zaken rekening houden, zoals de grootte en het type gebouw, hoeveel mensen er werken, waar het gebouw voor wordt gebruikt en de lokale weersomstandigheden, zoals een hoge luchtvochtigheid of slechte luchtkwaliteit.
Het mag duidelijk zijn. Goede ventilatie bereik je niet door simpelweg luchtbehandelingskasten en ventilatoren te plaatsen. Voor het beste resultaat moet je vakmensen inschakelen die met een oplossing komen voor jouw probleem: ervaren ingenieurs die samenwerken met architecten en andere betrokken partijen om te garanderen dat het systeem optimaal is ingericht voor jouw bedrijf.
De voordelen van regelmatig onderhoud van het ventilatiesysteem
Als je al een mechanisch ventilatiesysteem in je bedrijfspand hebt, is regelmatig onderhoud essentieel, ongeacht de kwaliteit van het ontwerp en de installatie ervan.
Voor commerciële of industriële gebouwen is vaker onderhoud nodig dan in woningen. Wij bevelen aan om minimaal eens per 12 maanden onderhoud te laten uitvoeren, maar afhankelijk van de situatie en het gebruik is er mogelijk vaker onderhoud nodig. Bij intensief gebruik, ligging in de stad of in het geval van een grootkeuken moet je bijvoorbeeld vaker onderhoud laten plegen.
Door regelmatig onderhoud te laten plegen kan je rekenen op de volgende voordelen:
- Verbeterde luchtkwaliteit: regelmatig onderhoud zorgt voor een betere luchtkwaliteit, wat leidt tot een gezondere en comfortabelere omgeving voor werknemers, bezoekers en klanten.
- Energiebesparing: goed onderhouden systemen werken efficiënter en verbruiken minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten.
- Langere levensduur van apparatuur: regelmatig onderhoud kan de levensduur van de apparatuur verlengen en de kosten voor vervanging of reparatie verlagen.
- Voldoen aan regelgeving: regelmatig onderhoud helpt je te voldoen aan de wettelijke vereisten voor ventilatie en luchtkwaliteit.
6 tips om jouw bestaande ventilatie schoner en efficiënter te maken
Naast een goed ontwerp, vakkundige installatie en regelmatig onderhoud zijn er verschillende manieren waarop je zelf de prestaties van jouw mechanische ventilatiesysteem kan bevorderen.
Probeer deze tips voor jouw bedrijf om de mechanische ventilatie schoner en efficiënter te maken:
- Vervang verouderde apparatuur: overweeg om verouderde ventilatieapparatuur te vervangen, zoals ventilatoren of luchtbehandelingskasten, door energiezuinigere modellen. Dit verbetert de efficiëntie van het systeem en verlaagt de energiekosten.
- Optimaliseer de instellingen: controleer en optimaliseer de instellingen van het ventilatiesysteem, zoals de ventilatorsnelheid, temperatuur en vochtigheidsregeling, voor een comfortabele en gezonde werkomgeving.
- Zoneregeling: implementeer zoneregeling in je ventilatiesysteem om de ventilatie in delen van het gebouw afzonderlijk te regelen. Op die manier kan je de ventilatie en luchtbehandeling aanpassen aan de specifieke behoeften van elke ruimte, waardoor de energie efficiënter wordt gebruikt en de luchtkwaliteit overal optimaal is.
- Plaats CO2-sensoren en vraag gestuurde ventilatie: installeer CO2-sensoren om de luchtkwaliteit in het gebouw te monitoren en pas het ventilatiesysteem aan op basis van de werkelijke bezettingsgraad. Slimme ventilatie, als onderdeel van een smart building, zorgt dat er alleen wordt geventileerd waar en wanneer het nodig is, wat energiebesparing en een betere luchtkwaliteit oplevert.
- Luchtdichting en isolatie: zorg ervoor dat het gebouw goed geïsoleerd en luchtdicht is om ongecontroleerde luchtinfiltratie en warmteverlies te verminderen. Zo verzeker je dat de luchtstroom in het pand wordt geregeld door de mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie dat systeem niet verstoort.
- Bewustwording: maak medewerkers bewust van het belang van een goed werkend ventilatiesysteem en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en energie-efficiëntie, bijvoorbeeld door ventilatieopeningen vrij te houden en thermostaten correct in te stellen.
Hoe de DIA Groep zorgde voor optimale ventilatie voor Tivoli Vredenburg
Ben je benieuwd hoe het verbeteren van mechanische ventilatie voor grote commerciële gebouwen precies in zijn werk gaat? Wij vertellen je er graag meer over. Een goed voorbeeld is ons werk aan het ventilatiesysteem van Tivoli Vredenburg.
Er lag een flinke uitdaging voor ons om in de Grote Zaal het ventilatiesysteem te herstellen, omdat het niet naar behoren presteerde. Zeker met het oog op grote bezoekersaantallen bij concerten en evenementen is een goede luchtkwaliteit natuurlijk belangrijk. Wil je weten hoe de DIA Groep dit heeft opgelost?
Dankzij ons advies in alle hoeken en kieren frisse lucht Lees onze case!
Schakel altijd professionals in voor installatie en onderhoud van ventilatiesystemen
Wil je er zeker van zijn dat de luchtkwaliteit in jouw bedrijfsgebouw optimaal is? De DIA Groep voorziet jou graag van advies op maat. Wij denken met je mee om tot duurzame oplossingen te komen die passen bij jouw bedrijfsprofiel en de bijzonderheden van het gebouw.
Heb je behoefte aan advies voor zuinigere exploitatie van het gebouw? Dan staan wij tot je dienst met oplossingen voor de optimalisatie van bestaande installaties, zoals ventilatiesystemen.
Gaat jouw bedrijf een nieuw pand betrekken of het huidige gebouw renoveren of verbouwen? Dan is professioneel advies over de installatie van systemen belangrijk. Ook hierbij kunnen wij jouw bedrijf bijstaan.
Ontdek wat de DIA Groep voor jouw bedrijf kan betekenen
Als je met ons wilt kennismaken of meer wilt weten over onze dienstverlening, gaan wij graag met je in gesprek. De DIA Groep heeft al voor veel bedrijven in verschillende sectoren de installaties mogen verbeteren. Neem eenvoudig online contact met ons op of bel ons.