25-11-2024 | blog | Smart Building, Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Renovatie, Nieuwbouw

Ontdek 5 redenen waarom u zou moeten kiezen voor preventief onderhoud van uw technische installaties

Kiest u al voor slim en preventief onderhoud van uw technische installaties? Om defecten en andere problemen aan uw technische installaties te voorkomen, moet u ze voorblijven. Dat is waar preventief onderhoud om de hoek komt kijken! 5 redenen om voor deze slimme aanpak te kiezen.

 

1. Met preventief onderhoud vergroot u de veiligheid en gezondheid

Een veilige werk- en verblijfsomgeving wilt u bieden aan gebruikers en bezoekers. Wanneer u het onderhoud echter te lang uitstelt, kunnen uw technische installaties een potentieel gevaar vormen. Klinken elektrische storingen, onverwachte defecten, lekkages of brandrisico’s u bekend? Pak deze problemen aan voordat ze zich voordoen met goed doordacht preventief onderhoud.

2. Preventief onderhoud bevordert de energie-efficiëntie

Preventief onderhoud is een investering die zich op de lange termijn goed terugbetaalt. Als u uw installaties niet goed of niet vaak genoeg onderhoudt, werken ze inefficiënt en verbruiken ze onnodig veel energie. Door uw installaties vooraf en continue te (blijven) inspecteren, zorgt u ervoor dat alles optimaal functioneert. Het is een win-win-winsituatie omdat het niet alleen de productiviteit verhoogt, maar dankzij het lagere energieverbruik ook het milieu en het kostenplaatje ten goede komt.

3. Preventief onderhoud verlengt de levensduur van uw technische installaties

Regelmatige inspecties en vervanging van versleten onderdelen kunnen potentiële problemen vroegtijdig identificeren en oplossen. Hiermee voorkomt u ernstige schade aan installaties en apparatuur. Het resultaat: een langere levensduur van uw installaties.

4. De klanttevredenheid neemt toe

Het enige dat nodig is, is dat één onderdeel in het spectrum van technische installaties defect raakt, en een probleem kan zich meteen voordoen. Het gevolg is dat gebouweigenaar en eindgebruiker niet happy zijn. Dankzij preventief onderhoud van de installaties en apparatuur worden problemen voorkomen.

5. Regelgeving en richtlijnen

Diverse wetten en normen stellen eisen aan de veiligheid, efficiëntie en milieuprestaties van technische installaties. Regelmatig onderhoud is een absolute noodzaak om te voldoen aan de huidige regelgeving en richtlijnen. Dit voorkomt niet alleen boetes en juridische problemen, maar geeft u ook de zekerheid dat alles veilig en betrouwbaar functioneert.

BIM inzetten voor verbeterd onderhoud: een nieuw tijdperk in gebouwbeheer

De afgelopen twintig jaar heeft bouwinformatiemodellering (BIM) zich gestaag bewezen als een essentieel hulpmiddel op het gebied van architectuur, techniek en constructie. De geavanceerde 3D-mogelijkheden worden in vrijwel elke ontwerp- en bouwfase gebruikt. Met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van real time gegevensverzameling kunnen de voordelen van BIM  ver reiken.

Wanneer toegepast op gebouwbeheer, opent BIM de deur naar beter beheer, verbeterde veiligheid en geoptimaliseerde onderhoudsstrategieën die ervoor zorgen dat een gebouw 100 procent van de tijd op zijn best presteert.

Inzicht in de relatie van BIM tot gebouwbeheer

Wat is BIM? In de kern is BIM een complexe 3D-modelleringstechnologie met de kracht om ingewikkelde digitale modellen van een structuur te genereren, inclusief de functionele kenmerken ervan. Met deze modellen kunnen beheerders gebouwsystemen visualiseren die ze anders niet zouden kunnen zien. Loodgieters-, HVAC- en elektrische systemen zijn bijvoorbeeld doorgaans verborgen in de muren en plafonds van een gebouw. Met een door BIM gegenereerd 3D-model kan een vastgoedbeheerder deze systemen echter isoleren om een duidelijker beeld te krijgen van hun configuratie en hoe ze omgaan met andere componenten van het gebouw. De afgelopen jaren heeft BIM een nog verdere stap gezet in de toekomst van gebouwbeheer met de implementatie van sensoren op locatie, die real time gegevens naar een centraal BIM-softwaresysteem sturen. Deze sensoren bieden waardevol inzicht in systeemgebruik, slijtage en schade of defecten.

Assetbeheer optimaliseren met BIM-technologieën

Facilitaire activa (of systemen) verwijzen naar de verschillende functionele componenten waaruit een gebouw bestaat. Elk onderdeel heeft zijn specifieke doel in de algehele werking van een gebouw. Een systeem kan bestaan ​​uit één enkel element, zoals een dak, of uit een reeks componenten, zoals een beveiligingssysteem. Naarmate de tijd verstrijkt en er nieuwe technologieën opduiken, worden deze  complexer en uitdagender om effectief te beheren. Gelukkig helpt BIM-technologie gebouw beheerders om voorop te blijven lopen door actieve controle van installaties en apparatuur te implementeren. Deze functie verzamelt eerst gegevens zoals lucht- en waterdebieten, HVAC-energie-efficiëntie en laadsnelheden van zonne-energie. Vervolgens worden deze gegevens in een 3D BIM-model ingevoerd, waar een ingenieur de gesimuleerde effecten van het aanpassen of wijzigen van de installaties en systemen kan zien.

Over het geheel genomen elimineert BIM-technologie het proces van vallen en opstaan ​​bij het onderhoud. Voorspellende onderhoudsstrategieën worden mogelijk gemaakt door BIM. Vóór BIM kostte het vastgoedbeheerders veel werk om het optimale moment voor onderhoud te bepalen. De planning van taken was gebaseerd op inspecties of merkbare prestatiedalingen. Met BIM-technologie kunnen beheerders echter afstappen van een reactieve onderhoudsstrategie en een meer proactieve strategie hanteren. Door analyses en real time gegevens van een gebouw te integreren, kan een manager optimale onderhoudsschema’s opstellen.

1. Minder downtime en onderhoudskosten

Op BIM gebaseerde voorspellingstools kunnen sensorgegevens gebruiken om afwijkingen in de prestaties van een installatie of apparaat te detecteren, waardoor potentiële storingen vooraf kunnen worden voorspeld. Dit inzicht kan een gebouwbeheerder helpen bij het efficiënt toewijzen van middelen en het bepalen van het optimale tijdstip voor het uitvoeren van onderhoud met minimale operationele verstoringen.


 

 

2. Verbeterde veiligheid en risicobeperking

Het kennen van het meest geschikte moment voor het onderhoud van gebouwen kan helpen potentiële risico's te identificeren en het functioneren van het gebouw als geheel te waarborgen. Bovendien kunnen de gegevens die door een BIM-programma worden verzameld, ook helpen om de naleving van de huidige veiligheidsvoorschriften en -normen te garanderen.

3. Suggestie voor het upgraden van activa

BIM-technologie kan niet alleen de huidige prestaties helpen maximaliseren, maar de analyses die het verzamelt, kunnen gebouwbeheerders helpen potentiële upgrades te identificeren die de prestaties en betrouwbaarheid van installaties kunnen verbeteren.

BIM-gestuurde preventieve onderhoudsschema's

In termen van toegewijde tijd en middelen concentreert gebouwbeheer zich op preventief onderhoud. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de IMFA (International Facility Management Association) maakt preventief onderhoud gemiddeld 54 procent uit van de jaarlijkse kosten van een gebouwbeheer. Als we deze constatering in ogenschouw nemen, is het stroomlijnen van het preventieve onderhoudsschema van een gebouw één van de beste manieren om de kosten terug te dringen en de levensduur van een gebouwsysteem te verlengen.

Door de door BIM verzamelde gegevens te combineren met garantie-informatie en aanbevolen servicespecificaties kunnen beheerders onderhouds-, vervangings- en reparatietaken op het meest geschikte moment plannen, waardoor de toegewezen middelen worden gemaximaliseerd. Zodra preventieve onderhoudstaken zijn voltooid, zal BIM voortdurend gegevens toevoegen aan het bestaande digitale model, wat betekent dat preventieve onderhoudsschema's in de loop van de tijd nog efficiënter zullen worden.

Data gestuurde besluitvorming voor gebouwbeheerders met BIM

Op het gebied van gebouwbeheer zullen de gegevens die vanuit een gebouw worden verzameld een directe impact hebben op de keuzes die een manager maakt over planningen, onderhoud en vervanging van bedrijfsmiddelen. Hoe meer informatie er kan worden verzameld, hoe beter. Een BIM-systeem doet echter meer dan alleen informatie verzamelen; in plaats daarvan helpt het managers er wijs uit te worden en het op een praktische manier toe te passen. Real-time gegevens verzameld vanuit een gebouw kunnen eenvoudig worden omgezet in: uitgebreide kostenanalyserapporten, beoordeling van de status van installaties en apparaten, rapporten over gevarenidentificatie, levensduurverwachting van installaties en apparaten, analyse van energie-efficiëntie en geprojecteerde budgetten. Het analyseren van deze op gegevens gebaseerde rapporten kan beheerders helpen weloverwogen beslissingen te nemen in het beste belang van een gebouw en degenen die erin werken of verblijven.


 

BIM – De standaard zetten voor Gebouwbeheer

BIM zet een nieuwe standaard voor gebouwbeheer, net als voor de vakgebieden techniek en architectuur daarvoor. Door deze technologie in de dagelijkse workflow te implementeren, verbeteren gebouwbeheerders aanzienlijk de manier waarop ze onderhoud plannen, beslissingen nemen en de toewijzing van middelen optimaliseren. Voor moderne bedrijven is de adoptie van BIM meer dan een simpele technische upgrade; het is een cruciale investering die in de loop van de tijd aanzienlijke voordelen oplevert.

De DIA Groep biedt haar opdrachtgevers duurzame oplossingen op het gebied van installatieadvies en exploitatieadvies. Een team van ingenieurs met oog voor goede financiële oplossingen die effectief gebouwbeheer mogelijk maken.