Binnen een succesvol team vind je diversiteit. Ieder teamlid is uniek, met eigen talenten, ervaringen en kennis. Juist de diversiteit zorgt voor de beste teamprestaties, omdat iedereen een eigen talent inbrengt. Dit zorgt voor meer creativiteit, ook bij het oplossen van eventuele problemen. Door de samenwerking ontstaat het gevoel er niet alleen voor te staan. En daarnaast draagt het onderling kunnen uitwisselen van kennis, competenties en vaardigheden bij aan sterkere en kundige professionals. Samenwerken biedt ook de mogelijkheid om taken te verdelen. Ieder teamlid houdt zich bezig met de taak die het beste past bij haar of zijn haar expertise. Dankzij de mogelijkheid om taken te verdelen en gelijktijdig aan het project te werken, leidt samenwerken tot een kwalitatief beter en sneller resultaat. Daarnaast heeft teambuilding een positief effect op het plezier en enthousiasme op de werkplek. Als er sprake is van veel werkplezier, is dit goed voor het onderlinge vertrouwen en voor het stimuleren van creativiteit. Plezier in je werk is ontzettend belangrijk als het gaat om het behalen van succes.
Werkgeluk is de perfecte mix van voldoening, blijheid en motivatie in het werk. Ook zorgt werkgeluk ervoor dat een medewerker enthousiast en gemotiveerd raakt. Het draait ook om een positieve werkomgeving, goede relaties met collega's en erkenning van de inzet van medewerkers. In principe zijn werknemers zelf verantwoordelijk voor hun werkgeluk. Kunnen ze hun draai echt niet vinden op het werk? Dan moeten ze niet alleen met hun vinger naar hun leidinggevende of collega’s wijzen. Ook zelf hebben ze een aandeel in hun werkgeluk. Tegelijkertijd kun je het werkgeluk als werkgever wel degelijk faciliteren. Bijvoorbeeld door je werknemers genoeg autonomie en vertrouwen te geven. En goed na te denken over welke leiderschapsstijl je inzet. Daarnaast wil iedereen het gevoel hebben dat hun werk opgemerkt wordt.
Ook is het belangrijk dat je werknemers op een plek zitten waar ze hun vaardigheden goed kunnen inzetten. Als werkgever kun je daarbij helpen door goed te luisteren naar de behoeften van je werknemers. Wat hebben ze nodig en waar willen ze zich in ontwikkelen? Op die manier toon je jezelf een empathisch leider – en dat is een recept voor succes. Hoewel we nog geen duidelijke definitie voor werkgeluk hebben in Nederland, zijn er wel een aantal gemene delers die het werkgeluk van je werknemers bepalen. Eén van Johan Cruijffs vele citaten luidt: “Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.” Dat klinkt misschien simpel, maar daar begint het wel mee. Haalt je werknemer plezier uit het werk? Dan zal zij of hijj ook meer werkgeluk ervaren.
Maar werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in het werk dat je doet. Volgens Ab Dijksterhuis, psycholoog en hoogleraar psychologie van het onderbewuste aan Radboud Universiteit Nijmegen,
bestaat werkgeluk uit een aantal pijlers. Betekenis: we willen iets doen dat nuttig voelt en daar voldoening uithalen; Verbondenheid: we willen sociaal contact, bijvoorbeeld met collega’s;
Competentie: we willen prestaties leveren en daar waardering voor krijgen; Autonomie: we willen zelf beslissingen nemen over ons werk en ons vrij voelen en Psychologische veiligheid: we willen geen risico’s lopen op het werk, zowel fysiek als mentaal.
Is het je opgevallen dat salaris niet expliciet benoemd wordt in dit rijtje? Dat betekent natuurlijk niet dat werknemers geen belang hechten aan een goed salaris. Dat is onderdeel van de waardering die je krijgt voor je prestaties. Maar ook uit het World Happiness Report van 2021 blijkt dat werkgeluk van veel meer afhangt dan alleen de hoogte van het salaris.
We brengen een groot deel van onze tijd door op ons werk. Sommige collega’s zien we vaker dan onze beste vrienden. Dan is het fijn als je ook gelukkig bent op werk. Dat geldt voor alle collega’s in het team. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat gelukkige werknemers gemotiveerder zijn, en beter presteren. Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Warwick dat mensen die (werk)geluk ervaren zo’n 12% productiever zijn dan mensen die weinig of geen werkgeluk ervaren. Ook hebben ze minder last van werkstress en zijn ze minder vaak ziek. En de kans op een burn-out is kleiner. Werkgeluk heeft dus veel voordelen voor een organisatie, ook financieel. Je kunt het je ook wel voorstellen: als je werknemer energiek en vrolijk is, heeft dat een positief effect op collega’s en op klanten.
De DIA Groep besteedt veel aandacht aan teambuilding en werkgeluk. Werkgeluk verwacht je misschien niet bij een ingenieursburo. Maar dit is wel de creatieve energiebron van de DIA Groep om het beste voor onze klanten te bedenken en te realiseren. De ingenieur als mens en het familiegevoel van ons team staan bij ons op één. Vakexperts die bevlogen zijn in vastgoedtechniek, die altijd kansen zien dat het beter kan. De technische uitdagingen in een gebouw zijn onze trigger!