11-11-2024 | blog | Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Smart Building, Renovatie, Nieuwbouw

Warmte vasthouden in gebouwen tijdens de wintertijd

We willen niet altijd aan de winter denken, vooral niet als de zon buiten schijnt, maar nu de wintermaanden dichterbij komen, is het van cruciaal belang voor eigenaren en beheerders van (commerciële) gebouwen om het gebouw voor te bereiden op het koudere weer.

De winter kan een groot aantal uitdagingen met zich meebrengen, van vriestemperaturen en zware sneeuwval tot ijzige omstandigheden, die allemaal van invloed kunnen zijn op de efficiëntie (en veiligheid) van een gebouw. Met een beetje voorbereiding kunnen potentiële problemen voorkomen worden en kan men ervoor zorgen dat het gebouw klaar is voor alle winterse omstandigheden.

Warmteverlies is een overdracht van thermische energie weg van de gebieden waar u thermische energie wilt behouden. Als de temperatuur buiten bijvoorbeeld daalt, verwarmt u het gebouw, waardoor de binnentemperatuur stijgt, maar een deel van de thermische energie verplaatst zich van de warme binnenkant naar de open ruimte, de kou buiten, wat warmteverlies is. Hoe minder thermische isolatie de bouwschil heeft, hoe groter het warmteverlies zal zijn. Ontwerpers gebruiken veel verschillende technieken om het warmteverlies van een gebouw te verminderen en hun vermogen om energie op te vangen of op te wekken te vergroten

Vooral in drukke commerciële gebouwen moeten mensen nadenken over de veranderende seizoenen om het gebouw te beschermen tegen het barre winterweer. Deze maatregelen helpen niet alleen een comfortabele en veilige omgeving voor de gebruikers te behouden, maar verminderen ook het risico op dure reparaties en verstoringen. Met een goed voorbereid gebouw kan de winter een seizoen zijn waarin soepel genavigeerd kan worden.

Warmtebehoud is eenvoudigweg het proces waarbij warmte in het gebouw wordt vastgehouden

Warmte wordt in gebouwen door vele bronnen geproduceerd, zowel intern als extern. Interne bronnen zijn onder meer lichaamswarmte van gebruikers, verlichting, technische installaties en apparatuur. Het vasthouden van die warmte, evenals de aanvullende warmte, vermindert uiteindelijk de hoeveelheid extra energie die nodig is om het comfortniveau op peil te houden.

Eén van de belangrijkste methoden om warmte vast te houden is door de gebouwschil (muren, ramen en deuren) te isoleren. Hoe hoger de thermische weerstand (isolatie), hoe minder warmte er door de ”omhulling” wordt overgedragen. De indeling van het gebouw is ook een belangrijke factor, omdat een gebouw met een kleinere verhouding tussen blootgesteld oppervlak en vloeroppervlak minder warmte aan de omgeving zal verliezen. Passende bouwsystemen, goede constructietechnieken en de juiste installaties zorgen voor een goed afgesloten gebouw, waardoor warmteverlies door lekken in de gebouwschil wordt voorkomen. Maar een goed afgesloten gebouw moet ook worden uitgerust met goede ventilatie, zodat frisse lucht kan worden aangevoerd zonder warmteverlies.

Actieve zonnesystemen, die zonlicht gebruiken om lucht of een vloeibaar medium zoals water te verwarmen, worden ook als mechanische systemen beschouwd.

Actieve zonnesystemen bestaan ​​doorgaans uit zonnepanelen/collectoren, een opslagsysteem en leidingen of kanalen voor herverdeling. Hoewel pompen of ventilatoren, die worden gebruikt om de warmte door het systeem te verplaatsen, energie-input vereisen, vindt er geen verbranding van brandstoffen plaats en is de totale verbruikte energie veel minder dan bij het typische mechanische systeem. Een ander soortgelijk systeem is een bodemwarmtepomp, een pomp die bestaande warmte uit de aarde of uit een waterlichaam haalt.

Hier zijn enkele essentiële tips om u te helpen uw bedrijfsgebouw winterklaar te maken

Controleer en onderhoud het HVAC-systeem

Eén van de belangrijkste taken vóór de winter is ervoor zorgen dat uw verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) in goede staat verkeert. Het HVAC-systeem is van cruciaal belang voor het handhaven van een comfortabel binnenklimaat, vooral tijdens de koudere maanden. Voordat de kou begint, is het aan te bevelen dat uw HVAC-systeem wordt geïnspecteerd. Dit omvat het controleren van de verwarmingselementen, de thermostaat en het kanaalwerk op tekenen van slijtage of schade. Vroegtijdige detectie van problemen kan dure reparaties voorkomen en ervoor zorgen dat het systeem de hele winter efficiënt blijft werken.

Controleer de thermostaatinstellingen

Zorg ervoor dat de thermostaat zo is ingesteld dat deze een comfortabele temperatuur handhaaft zonder energie te verspillen. Indien niet al aanwezig, kan een upgrade naar een programmeerbare of slimme thermostaat aan te bevelen zijn; een thermostaat die de temperatuur automatisch kan aanpassen op basis van de bezetting en het tijdstip van de dag, waardoor energie wordt bespaard en de kosten worden verlaagd.

Onderhoud de ketel

De ketel is een ander cruciaal onderdeel van het verwarmingssysteem van een commercieel gebouw. Een defecte ketel kan leiden tot volledig warmteverlies, wat niet alleen ongemakkelijk is, maar ook kostbaar kan zijn als er noodreparaties nodig zijn. Een grondige controle moet bestaan ​​uit het inspecteren van de drukniveaus, het controleren op lekken en het garanderen dat alle componenten correct functioneren. Regelmatig onderhoud helpt niet alleen storingen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat de ketel op het hoogste rendement werkt, wat de energiekosten kan verlagen.

Isoleren en weerbestendig

Een goede isolatie en weerbestendigheid zijn essentieel om uw gebouw warm te houden en de energiekosten in de winter te verlagen. Een goed geïsoleerd gebouw houdt de warmte beter vast, wat zorgt voor minder belasting van het verwarmingssysteem en een lagere energierekening. Dit is vooral belangrijk in oudere gebouwen waar de isolatie mogelijk niet aan de huidige normen voldoet.

En last but not least: laat het dak inspecteren. Een lekkend dak kan in de winter aanzienlijke schade veroorzaken, vooral als zich sneeuw of ijs ophoopt. Laat eventuele problemen repareren voordat het koude weer begint.

De DIA Groep is als expert op het gebied van installatieadvies, exploitatieadvies en brandveiligheid uw gesprekspartner om te borgen dat uw gebouw op een duurzame manier en met inzet van de juiste installaties ook in de wintermaanden een aangename verblijfsruimte biedt voor gebruikers en bezoekers. Comfort en een Gezonde Binnen omgeving!