15-02-2024 | blog | Nieuwbouw, Renovatie, Elektrotechnische Installaties, Warmtewinning, Verduurzamen

Zonnepanelen in de winter-rendabel?

zonnepanelen sneeuw3

Wist u dat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar koude is eigenlijk juist goed voor zonnepanelen. Bij heel hoge temperaturen kunnen zonnepanelen te warm worden en gaat een deel van de opbrengst verloren. Zo kan de opbrengst van zonnepanelen op een mooie winterdag zelfs hoger zijn dan op een hele warme dag in de zomer. Een misverstand: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen kunnen zonnepanelen dus gewoon hun werk doen.

 

Zonnepanelen zijn in de herfst en winter zeker rendabel. In de winter is er weliswaar minder licht en staat de zon als deze schijnt, in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwekking van energie in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer. Zo’n 70% van de totale jaaropbrengst wordt opgewekt tussen april en september, de overige 30% tussen oktober en maart. Een dik pak sneeuw; wat doet dat met zonnepanelen?  Zonnepanelen liggen gemiddeld zo’n 25 à 30 jaar op een dak of op een andere locatie (bijvoorbeeld in een zonnepanelenpark), dus ze kunnen wel tegen een stootje. Een zonnesysteem is zo ontworpen dat het onder alle gangbare Nederlandse weersomstandigheden minimaal 25 jaar lang veilig en goed moet kunnen functioneren. Zonnepanelen zijn dus ook bestand tegen sneeuw, ijzel, hagel, harde regen en stevige wind.  Zonnepanelen hebben bovendien een speciale vuilafstotende coating, waardoor ze een zelfreinigende werking hebben. De panelen worden altijd in een bepaalde hellingshoek gemonteerd, zodat de regen het vuil van de zonnepanelen afspoelt. Hetzelfde geldt ook voor sneeuw. Overigens zijn niet alleen de panelen zelf, maar ook de bekabeling en connectoren van het zonnesysteem water-, sneeuw- en vriesbestendig.

 

Zonnepanelen nu ook op gevels van gebouwen?

TNO spreekt van een 'nieuwe generatie' zonnepanelen: een nieuw soort energieproducerende gevel. Het aantal zonnepanelen dat op een dak past van een gebouw kan onvoldoende zijn om genoeg duurzame energie voor het hele pand te produceren. Daardoor komt automatisch de gevel in beeld, als locatie voor energieopwekking. Maar omdat gevels zichtbaarder zijn dan daken, is het dus ook belangrijk dat mensen zich er niet aan storen. Het interessante aan zonnepanelen op de gevels van grote gebouwen is dat deze vaak in allerlei kleuren worden uitgevoerd. Er zijn zonnepanelen die nauwelijks opvallen en waarvan je als voorbijganger niet doorhebt dat de gevel daaruit is opgemaakt. Aan het andere kant van het spectrum heb je zonnepanelen in allerlei kleuren en kun je er zelfs een schilderij van Mondriaan of de Mona Lisa mee op je gevel laten aanbrengen. Je kunt zonnepanelen met een baksteen patroon nemen, eigenlijk is alles mogelijk. Voor architecten van grote gebouwen is dit een zeer interessante optie en kunnen ze een nagenoeg energieneutraal bouwwerk plaatsen. Momenteel zijn zonnepanelen voor gevels nog duurder dan zonnepanelen op het dak, maar vergeleken bij andere gevelbekleding is het prijsverschil klein. Geschat wordt dat de opbrengst van zonnepanelen op gevels 15 procent minder is dan wanneer deze op het dak worden geplaatst. Toch is de verwachting is dat we in de toekomst steeds meer zonnegevels zullen aantreffen en dat de prijzen flink zullen dalen. 

 

De DIA Groep is betrokken bij zonnepanelen projecten zoals het Leidsche Rijn College (school) en Villa Cereol (directievilla). Onze adviseurs volgen de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen op de voet. Immers, de toepassing van zonnepanelen bij gebouwen spelen een belangrijke rol in de energietransitie.  Zonne-energie is dé hoeksteen en accelerator van de Nederlandse energietransitie. Het levert nu en in de toekomst een essentiële bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen.